Milá Boženko, zas ti píšu z toho našeho koronavírovýho cirkusu. Abys věděla co se u nás děje, napišu ti rovnou to nejduležitější. Ty si mysliš, že to bude vo rouškách, viď? Ba ne! Ani vo tom jak by lidi mělí zdravějc jíst a sportovat, aby toho vírusa přemohli. Ba ne, chyba lávky! Teď je totiž nejdůležitější taková „chytrá karanténa“.

   Pořád dokola nám to všude vopakujou. Ta karanténa je „chytrá“, ale vo nás si asi myslej, že sme úplně blbý! Dyk já už to umim nazpaměť. Prostě aby si lidi, kerý si nic nepamatujou a kerý sou nakažený, aby si vzpomněli kde jako byli a koho nakazíli. Ty si mysliš, že je to jen pro nás, senioři, kerý už hodně zapomínáme? Nebo že je to na děcka, kerý někdy vejrujou a potřebujou dohled? Ale to nejni! To je pro všicky lidí! Dali do toho ti politíci už milióny a je to prej strašně důležitý a strašně užitečný! Proč? No to já právě nevim. Vono to je takový hlídání přes telefóny a karty z banky. Voni tě budou hlídat kde si byla a cos dělala. To přeci dělali estébácí taky – a žádný vymejšlení složitejch mašin na to nepotřebovali. Ale asi to nebylo tak spolehlivý jako todle. Todle je asi lepčí, vo lidech budou vědít všecko. Prej je dobrý to zkusit a v televízi řikali, že to lidi hrozně chtěj, že se jim moc líbí bejt sledovaný. Asi to lidem dává pocit bezpečí, že ten stát se vo nás stará, že na nás dohlíží. Tak já bych se tam taky přihlásila – a třeba by mi z tý mašiny mohli taky zjistit kde sem zašantročila brejle a tak. Ale to nejde, to je právě ta potíž. Voni řekli, že to sledování, že to má bejt kvůli tomu vírusu. Tak to chtěli spustit, těm sledovatelům by se to moc líbilo. Ale vono u nás tych nakaženejch nejni tolik – a spustili to na Moravě a tam zrovna nějak ty nakažený na to pozorování nejsou. A hlavně vůbec nevim dyž maj všici sedět doma na zadku a s nikym se nevidět, tak na co ty vzpomínací mapy potřebujem.

   No tak má ta „chytrá“karanténa nějaký chybičky – nebo sme my blbý a nechápem to. Ale určitě to moc užitečný bude – a mohlo by se to do budoucna hodit. Ti politici by hned vědíli co kdo dělá, kde platí a kolik platí, prostě by byl přehled. Sousedka řikala, že prej nás měli čipovat. Ale tomu já nevěřim. Dyť taková „chytrá“ karanténa leccos zastane.