Tak Boženko, už je to teď zas všecko jináč. My sme tady nachystaný, jak řikaj, na ten „boj“ s tým vírusem. Nemocnice sou vyklizený dyby bylo moc pacientů nakaženejch, pomůcky furt dokupujou, prostě žijem tým vírusem, zvykli sme si na něj. Představ si: lidi stojej v dlouhejch frontách kdekoli je možný se nechat na ten vírus testovat. Lidi to hrozně baví, aby jim to ty zdravotníci zjišťovali esli jó nebo né, je to taková fortúna. Ten plukovník Prýmula rozjel tu „chytrou karanténu“, má i lidi z tý armády nachystaný do boje s tým vírusem a těšil se, že bude celej národ valit voči jak toho mrňavýho koronavírovýho hajzlíka položí na lopatky.

   Ale Boženko, teď začíná bejt průšvih – von ten vírus ubejvá! Sme tady nachystaný na tu strašidelnou smrtelnou epidémii, politici by to chtěli v tych tiskovkách řešit, zdravotníci chtěj zachraňovat a v televízi chtěj mít nejakou tu šou s tým vírusem. A von mizí. Nejdřív, prvního máje, nám v televízi řikali, že je málo nakaženejch, že byl svátek, že se moc netestovalo. A další den se našlo jen vosumnáct nakaženejch, tak ten moderátor jakoby se nám zas vomlouval a vysvětloval, že se zas málo testovalo – a že je to určitě tým. Tak proč netestovali víc? Prostě všici sme tým vírusem zjančený, čekáme na smrt – a vono to tak strašný asi nebude. Ale stejně ty politici ten nouzovej stav nechali. I ty roušky sou prej furt nutný. Sice nás už tolik nesprdávaj a nepeskujou, jak ten Hamáček před Velikonocema, dyž nám nakazoval, že se teda máme chovat setsakramentsky slušně a neshlukovat se. Leccos už nám povolíli, nekerý krámy votevřeli, ale furt se máme celý desinfikovat a rouškovat co to de.

   Politíci chtěj toho nouzovýho stavu využít k vylepčování nejakech zákonů, chtěj učit ministrý větší samostatnosti – aby třeba ten, kerýmu se něco nelíbí, to moh hnedka zakázat sám a nemusíla se svolávat celá vláda. Bylo by to pak rychlý a praktický, tak uvidíme jak to spytlíkujou. Prostě chtěj projednat kde co dokud jim tam nelezou tí novináří a nešťouraj do toho. Tak se zdá, že ten vírus vochabuje, ale voni nás furt napínaj. I ti epidémiologové sice nevědí nic, ale furt: „možná eště něco příde, další vlna – a možná horší, nebo za rok...“ Tak nás prostě, Boženko, v klidu nenechaj. Asi proto, aby bylo furt o čem mluvit a nebyla nuda. Tak se drž. A zustaň ve střehu!